Derfor tjener jeg ikke penger på bloggen min #NRKDEBATT

I dag skriver jeg et veldig annerledes innlegg, og kun på norsk denne gang. Dette er fordi jeg ønsker å komme med min mening etter å ha fulgt med på debatten på NRK om (u)sunne forbilder og kroppspress med blant annet Kristine Ullebø og Ulrikke Falch. De som kjenner meg personlig vet at jeg har snakket høyt om disse meningene i flere år, men jeg har likevel aldri skrevet om det på min egen blogg. Nå måtte jeg rett og slett bare gjøre det, selv om det kanskje ikke blir så ryddig formulert som jeg skulle ønske.

Jeg er nemlig dritt lei av budskapet som jentene på topplista av blogg.no sprer hver bidige dag. Jeg er dritt lei av at de får jenter på min alder, og dessverre mye yngre enn meg, til å føle seg dårlige. Jeg er dritt lei av at disse bloggerne tjener flerfoldige tusen på å fortelle andre jenter at “du er ikke god nok som du er, derfor trenger du min rabattkode for å kjøpe denne tannblekingen/tabletten for huden/buksa som gjør rumpa di større”.

Jeg ville aldri, aldri, aldri skrevet om slike produkter på min blogg, og kanskje derfor tjener jeg heller ingen penger på den. For dessverre er det sånne type ting man må reklamere for på sin blogg om man skal gjøre business ut av den. Sophie Elise er en av de bloggerne som blir hyllet for å være et klokt og reflektert forbilde, da er det ikke OK at hun i månedsvis nekter å innrømme at hun har operert rumpen sin større, og på samme tid reklamerer for en bukse som liksom skal gjøre at rumpen “ser” større ut. Det er løgn, falsk reklame og ikke minst vanvittig usunt for hennes lesere.

Hun kan ikke i det ene øyeblikket si at det er trist at hun som yngre følte et press på å endre kroppen sin, når hun i det neste påvirker hennes egne unge lesere til det samme ved å være uærlig.

(Skjermdump: nrk.no)

Jeg skjønner Kristine Ullebø er stolt av kroppen hennes, og det synes jeg hun skal få lov til å rope så høyt hun vil! Men Kristine, vennligst slutt å legg ut halvnakne bilder av deg selv som er fullstendig irrelevant til innlegget du skriver. Kropp er topp, men å konstant vise frem sin slanke modellkropp i all verdens sexy poseringer foran sine 14-15 år gamle lettpåvirkelige lesere er ikke bra. Hvis man først skal snakke om at kropp er topp, da må man være bevisst nok til å vise frem kroppen slik den er naturlig. Vis frem hvordan kroppen din er når du sitter foroverlent over MacBooken din, vis hvordan den ser ut når du ligger på sofaen. Vis kroppen akkurat som den ER, ikke bare som du får den til å se ut i et brøkdels sekund når du tar et bilde til Instagram.

Kristine argumenter i debatten med ansvaret ligger hos tenåringsjentene og foreldrene deres, at det ikke er hennes feil dersom noen blir negativt påvirket av hennes innhold. Det argumentet mener jeg er alt for dårlig. Hvis man velger å dele sine bilder og meninger offentlig må man være sitt ansvar bevisst, og passe på at man alltid gjør sitt beste for å ikke påvirke mottakeren av innholdet på en usunn og negativ måte. En god måte å starte på er å følge Sunn Fornuft Plakaten, men som Ulrikke også sier under debatten trenger vi også flere og mer konkrete retningslinjer som absolutt alle disse kjente bloggerne burde følge.

Enda en ting! Jeg ser Kristine har skrevet på Instagram nå i kveld: ‘Don’t call yourself a “feminist” if you tell a woman on International Women’s Day to cover her body up’. Jeg vil bare poengtere at det er ingen som forteller henne å kle på seg, det jeg mener, og antar at Ulrikke mener, er at Kristine må tenke over hvorfor hun kler av seg og hvilken påvirkning dette har på følgerne hennes, og deretter forbedre seg i fremtiden slik at hun kan ha en mer positiv påvirkning enn negativ. Det er ikke ufeministisk å oppfordre en annen kvinne til å tenke seg om sånn at de kan bli et bedre forbilde for unge lesere, snarere tvert i mot. Det er det feminisme handler om, å dytte samfunnet generelt, og sine medkvinner til å “do better!”

(Skjermdump: @kristineullebo på Instagram)

Både Kristine Gjelsvik og kommunikasjonsrådgiveren Hans-Petter nevner under debatten hvordan blogging nå er en stor business, og ikke lenger uskyldig dagbokskriving fra pikerommet. Derfor må også politikerne våkne opp, og innse at blogger trenger like strenge retningslinjer og regler som det markedsføring- og reklamebransjen må følge i Norge. Det er på høy tid at påvirkningskraften til bloggerne blir regulert slik at den ikke fortsetter i den samme usunne banen.

Kristine Gjeldsvik nevnte én konkret regel hun gjerne ville få igjennom, nemlig at reklame for kosmetiske inngrep burde være ulovlig. Jeg er helt enig, og mener det også burde være strenge regler mot å reklamere produkter eller klesplagg som lover å “forbedre” noe, uten at man opplyser om inngrep og medikasjon man har brukt rettet mot samme “problem”. For eksempel burde det ikke være lov å reklamere for produkter som SkinCare-tabletter når man også har gått på medisin med resept fra lege som skal hjelpe for hudproblemer. Man burde heller ikke få lov til å reklamere klesplagg hvor man lover at det vil gjør rumpe og pupper større uten at man opplyser om at man også har gjort kosmetiske inngrep for pupper eller rumpe. Dette gjelder også for sminke, hvor man lover at en leppestift gjør leppene større uten at man opplyser at man også har tatt fillers. Dette er noen få eksempler jeg kan tenke meg til.

(Skjermdump: nrk.no)

Jeg ble selv kontaktet av NRK Nordland for et par uker siden angående dette temaet, og noen av dere kunne kanskje se et velkjent fjes på forsiden av NRK i går på kvinnedagen. Der snakket jeg mest om sminke, og mitt valg om å jobbe for å føle meg like bra uten sminke, som med sminke. Det jeg sa som ikke kom med i saken er at jeg aldri selv ville reklamert for produkter som er ment til å gjøre deg penere/slankere/kvisefri eller lignende selv, nettopp fordi jeg ikke ønsker å indirekte sende noen melding til mine lesere om at de ikke er “gode nok”, og derfor må ta i bruk min rabattkode på å fikse det. Jeg kunne for eksempel aldri skrevet om produktet SkinCare på min egen blogg, fordi jeg mener at man ikke burde streve etter en “perfekt” hud, fordi man er fin som man er, og kviser er helt naturlige.

For det er nettopp det mange bloggere gjør. De påvirker, og nærmest overbeviser leserne sine, om at det er normalt, og helt problemfritt å betale dyre dommer for tullete produkter, eller legge seg under kniven for å “fikse” på noe de ikke er fornøyd med i. Disse bloggerne, som har en så ekstrem stor rekkevidde på sine sosiale medie-plattformer, burde heller bruke påvirkningskraften de har til å overbevise leserne om at de heller burde jobbe med å godta og elske seg selv som de er! Denne normaliseringen av injeksjoner, operasjoner og behandlinger må ta slutt.

For å gå tilbake til saken jeg ble intervjuet til av NRK. Jeg vil påpeke at jeg virkelig ikke har noe i mot sminke i seg selv, det er bare presset om å sminke seg jeg vil stå i mot. Hedda (@heddabugge) hadde et kjempefint budskap i samme sak, om at man burde få lov til å leke seg med sminke så mye man vil, uten å møte fordommer mot hvordan man er som person. Det synes jeg er et kjempeviktig poeng vi også må få frem.

(Skjermdump: nrk.no)

Jeg mener bloggerne i Norge må utvide fokuset sitt. Hvorfor er det sånn at man kun blir en populær blogger hvis man snakker om hvordan man kan bli penere, bedre kledd, finere på håret og best sminket? Hvorfor kan ikke disse bloggerne skrive om temaer med mer substans? Hvorfor kan de ikke dele interesser som går utenfor temaet “hvordan se bedre ut”? Er det ikke på tide at rosabloggerne blir mindre rosa, og mer nyansert?

Det som er så fint er at det finnes flere bloggere der ute som gjør nettopp det! Jeg vil være så dristig å si at jeg er en av dem. Jeg kan godt skrive om hudpleie og et fint antrekk jeg liker, men jeg vil også snakke om hvordan jeg jobber meg å bli et mer positivt menneske, jeg vil snakke om de tingene jeg brenner for, jeg vil dele bøker og musikk som beveger meg. Jeg vil heller påvirke leserne mine til å lese ei skikkelig god bok, enn å påvirke dem til å bleke tennene for å “bli penere”.

Den jobben Ulrikke Falch gjør er utrolig viktig, og den stemmen hun har i dagens samfunn er super. Men det ikke burde være nødvendig å dedikerer hele sin sosiale medie-tilstedeværelse på å være en humoristisk motstemme til kroppspress for at den skal nå samme popularitet som Ulrikke har nådd i medie-Norge. La oss forbrukere gi oppmerksomhet og leserklikk til de bloggerne som deler innhold som også er helt fantastisk ordinært. Bloggere som skriver om livene deres, og inspirerer leserne sine til å leve mer og være takknemlige for den de er og det de har. Jeg kan tipse om norske bloggere som Mariell, StineMillaKristine GLuisa, Caroline, og Marie. La oss heller vie oppmerksomhet til disse bloggene i stedet for å lese enda et forbanna innlegg fra Sophie Elise, Fotballfrue, Sraad, eller hvem som helst andre på blogglista om hvordan man kan få hvitere tenner og større rumpe.

Det er hundrevis av poeng jeg kunne nevnt utover det jeg har skrevet nå, men foreløpig sier jeg stopp her, og oppfordrer deg heller til å se debatten, og lese saken jeg ble intervjuet til.

Hva er din mening i denne debatten?

For my English readers:

This blog post is my response to a debate about Norwegian bloggers that was on TV in Norway yesterday. I’m sorry but there will be no English translation of this post.

8 Comments
 • Luisa - La Mar
  Posted at 00:46h, 10 March Reply

  Først, tusen takk for mention, det er virkelig en tillit jeg tar med stor ære. Jeg skulle ønske din stemme ble mer synlig for så mange som mulig, spesielt blant unge jenter og gutter. ❤️ Og JA til alt du skriver her, stiller meg bak 100%!

  • Martine Skaret
   Posted at 00:49h, 10 March Reply

   Så bra! Tusen takk ❤️ det er jo egentlig veldig mange sunne og fine bloggere der ute, det er bare synd vi forsvinner i havet av rosa!

 • susanna
  Posted at 06:54h, 10 March Reply

  Utrolig bra innlegg! Jeg så debatten igår med skrekkblandet fryd. Det jeg synes er mest trist er normaliseringen av kosmetiske inngrep eller kirurgi for unge. Så himla glad for at unge jenter som Ulrikke finnes som en motvekt. Som feminist er jeg helt enig i at kvinner såklart skal få vise fram seg selv som de vil med eller uten klær. Men, det hadde ikke skadet om flere ble bevisste på hvilke signaler de sender ut og hvordan dette kan påvirke unge lesere negativt.

  <3

 • Maria
  Posted at 12:56h, 10 March Reply

  Jeg er så enig! Det er virkelig på høy tid at bloggere forstår hvilken påvirkning de har og at de ikke fraskriver seg alt ansvar. Dette var et fint og viktig innlegg, Martine! Stå på! <3

 • Caroline
  Posted at 17:40h, 10 March Reply

  Godt formidlet, Martine! Jeg er veldig enig, det er så mye selvmotsigelse i det norske toppbloggermiljøet, og så mye ansvarsfraskrivelse. Og det meste handler om kapital, det synes jeg er uendelig trist. Tusen takk for at du nevnte meg, kan si akkurat det samme om deg!

 • Morten Åsland
  Posted at 09:16h, 12 March Reply

  Hei Martine! Meget godt skrevet og et tema som diskuteres i alt for liten grad. Jeg såg debatten på NRK, og her er det helt klart at vi må få klarere retningslinjer for hvordan man skal unngå å kunne påvirke unge lesere. Du er ung og modig og har en stor karriere fremfor deg så du trenger ikke å tjene penger på kyniske måter gjennom en blogg.

 • Milla
  Posted at 07:46h, 15 March Reply

  Jeg er så hjertens enig. Og så utrolig bra skrevet Martine. Kunne ikke sagt det bedre. Jeg så debatten og ristet på hodet gjennom hele greia. Tror faktisk at det ble litt himling med øya også.

  Sjefen for blogg.no imponerte meg ikke i det hele tatt. “Jeg liker denne debatten og det er en bra debatt å ha”. Men han nevnte ingenting om hva han og blogg.no kan gjøre for å forandre på dette.

  Det er så viktig å tenke på hvilke lesere man har. Og har du lesere av den yngre garde da MÅ du ha det i tankene når du publiserer. Fordi om du vil eller ikke så har du en påvirkning.

  Og til slutt WOW, tusen takk for at du nevnte meg. Jeg blir rørt.

  • Martine Skaret
   Posted at 16:33h, 31 March Reply

   Ja, ikke sant! Helt enig med deg, det er på tide at de tar grep og gjør noen endringer til det bedre.

I'd love it if you left a comment